Risk
Inom området riskhantering är det kritiskt att etablera robusta strategier och processer för att identifiera, utvärdera och hantera potentiella risker. En grundläggande aspekt är riskidentifikation, där organisationen systematiskt analyserar både interna och externa faktorer som kan hota era mål och kontinuitet.
Efter identifiering följer en noga genomförd riskbedömning, där sannolikheten för och påverkan av varje risk bedöms. Detta utgör grunden för att prioritera och rikta resurser på mest effektivt sätt.
Baserat på riskbedömningen väljer organisationen riskhanteringsstrategier. Det kan innefatta riskminimering genom åtgärder för att reducera sannolikheten eller påverkan av en risk, risköverföring genom försäkringar, eller acceptans av vissa risker.
Riskhantering är en kontinuerlig process som kräver regelbunden övervakning av förändringar i verksamhetsmiljön och riskprofilen. Det säkerställer att riskhanteringsstrategierna förblir relevanta och effektiva över tid.
Inom riskkontexten är även förberedelse för incidenthantering av hög vikt. Det inkluderar tydliga processer för hantering av incidenter och en beredskapsplan för att snabbt återställa verksamheten och minimera skador.
Vidare ingår kontinuitetsplanering i riskhanteringen, där organisationen utvecklar en plan för att säkerställa att kritiska funktioner kan fortsätta även vid oväntade händelser.
En viktig KPI inom riskhantering är antalet identifierade och hanterade risker över tid, samt tiden det tar att hantera och återställa verksamheten efter en incident. En snabb återhämtningstid och minskning av allvarliga incidenter indikerar en effektiv riskhantering.
Ramverk
Strukturerade modeller som vägleder er i säkerhetsåtgärder för att skydda era informationstillgångar.
ISO27001
ISO 27001 är en internationell standard för informationssäkerhet som fastställer krav och riktlinjer för att etablera, implementera, övervaka och förbättra ett ledningssystem för informationssäkerhet i en organisation. Genom att följa ISO 27001 kan organisationer effektivt hantera risker och säkerställa en robust skyddsnivå för sina informationstillgångar.
NIS2
NIS2, eller NIS-direktivet 2, är en europeisk lagstiftning som syftar till att stärka cybersäkerheten inom viktiga samhällssektorer. Det fastställer krav för medlemsländernas hantering av cyberrisker och incidenter samt främjar samarbete för att säkra digital infrastruktur.
PCI DSS
PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) är en global standard som fastställer säkerhetskrav för organisationer som hanterar betalkortsinformation. Syftet är att skydda kunddata, minska risken för kortbedrägerier och främja en säker hantering av betalkortsinformation.
DORA
DORA (Digital Operational Resilience Act) är en EU-förordning som syftar till att stärka den digitala operativa motståndskraften hos finansiella institutioner genom att fastställa krav på hantering av IT-risker och cyberhot. Den reglerar bland annat rapportering av allvarliga incidenter och föreskriver åtgärder för att säkra kontinuiteten i finansiella tjänster vid digitala störningar.
Kontakt
Rådgivning inom GRC som stärker din organisations styrning, riskhantering och efterlevnad.