Governance
Inom området IT och informationssäkerhet används governance för att säkerställa ansvarsfull hantering och säkerhet för organisationens digitala tillgångar. Ett antal faktorer som vi säkerställer innefattar:
Policyefterlevnad handlar om hur väl organisationen följer sina interna och externa säkerhetspolicys. En hög grad av policyefterlevnad indikerar en stark och ansvarsfull styrning.
Ett annat väsentligt element är riskhanteringseffektivitet. Detta nyckeltal bedömer hur framgångsrikt organisationen identifierar och hanterar risker relaterade till IT och informationssäkerhet. En snabb hantering av hög-prioriterade risker är avgörande.
Incidenthanteringstid mäter den genomsnittliga tiden det tar att upptäcka och reagera på säkerhetsincidenter. En kort incidenthanteringstid indikerar snabb och effektiv respons på hot och incidenter.
Incidentrapporteringstid är en viktig parameter som mäter hur snabbt anställda rapporterar säkerhetsincidenter. Snabb rapportering möjliggör snabbare hantering och minskar skadeomfånget.
Behörighetsövervakning är en annan nyckelaspekt som bedömer hur organisationen övervakar användares åtkomst och privilegier.
Genomförande av säkerhetsrevisioner mäter organisationens IT-system och processer för att identifiera potentiella sårbarheter.
Avslutningsvis är budgetefterlevnad för IT-säkerhet viktig för att säkerställa adekvata resurser för att skydda informationstillgångar.
Ramverk
Strukturerade modeller som vägleder er i säkerhetsåtgärder för att skydda era informationstillgångar.
ISO27001
ISO 27001 är en internationell standard för informationssäkerhet som fastställer krav och riktlinjer för att etablera, implementera, övervaka och förbättra ett ledningssystem för informationssäkerhet i en organisation. Genom att följa ISO 27001 kan organisationer effektivt hantera risker och säkerställa en robust skyddsnivå för sina informationstillgångar.
NIS2
NIS2, eller NIS-direktivet 2, är en europeisk lagstiftning som syftar till att stärka cybersäkerheten inom viktiga samhällssektorer. Det fastställer krav för medlemsländernas hantering av cyberrisker och incidenter samt främjar samarbete för att säkra digital infrastruktur.
PCI DSS
PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) är en global standard som fastställer säkerhetskrav för organisationer som hanterar betalkortsinformation. Syftet är att skydda kunddata, minska risken för kortbedrägerier och främja en säker hantering av betalkortsinformation.
DORA
DORA (Digital Operational Resilience Act) är en EU-förordning som syftar till att stärka den digitala operativa motståndskraften hos finansiella institutioner genom att fastställa krav på hantering av IT-risker och cyberhot. Den reglerar bland annat rapportering av allvarliga incidenter och föreskriver åtgärder för att säkra kontinuiteten i finansiella tjänster vid digitala störningar.
Kontakt
Rådgivning inom GRC som stärker din organisations styrning, riskhantering och efterlevnad.